PremanTURA - I Like

Kép: 

Na ez az a hely ahol tekerni érdemes!

Isztriai félsziget legdélebbi pontja, hibatalos nevén Kamenjak félsziget, elvileg természetvédelmi terület, gyakorlatilag 25 kunáért még kocsival is be lehet menni.

Félsziget kb. 7-9 km hosszú, végig kavicsos, sziklás poros (inkább kőporos) utakkal, jelentős autóforgalommal. Nagyon sok kijelölt bicikli uttal, vagy inkább ösvénnyel.

Sajnos saját gépet nem vittünk, bár az más kérdés hogy ilyen terepre nincs is igazán eszközöm, úgy hogy béreltem egyet.
A helyi kölcsönzőkben 70-100 kuna körül lehet bérelni kétkerekűt, foglaló nincsen, valamilyen okmány marad ott (lakcímkártya ideális), biciklik állapota változó, vannak nagyon lelakottak, és jó állapotban lévők.
Kamenjak-ra mindenképpen Monti a javasolt abból is a jobb fajta.

Az általam kiszemelt kölcsönzőben „new bike” kategóriában Felt Q600-okat lehetett bérelni, ez hivatalosan cross tracking, Shimano váltóval és fékkel, SR Suntour villával jó választásnak tűnt.

A fékeket kicsit szokni kellett, ülés szép lassan mindig lejjebb engedett (1 óra alatt, tehát nem vészes), váltó meglepő módon még a terheléses váltást is jól bírta. Első Suntor teló jól tette a dolgát, nem éreztem nagyon azt hogy min is megyek, gumikat kicsit féltettem az elején, de végül is mit veszthet az ember, max visszatolja, bérelt biciklinek is megvannak az előnyei :D

Sajnos kulacs tartó nem volt a gépen, biciklis cuccot meg nem vittem, így komfort érzés egy fokkal rosszabb volt, de a sziget ezért kárpótol. De az nagyon fontos hogy délben csak az teker aki nem normális :D

Maga terep nagyon változatos, a legjobb helyeken poros, kemény földút, de a kis sziklás kavicsostól a nagy köves, sziklásig minden megtalálható. Sok helyen erősen köves úton kell dombra fel vagy le menni, ami nagyon jó, főleg ahogy vagdalja ki a kerék hátra a köveket :)

A sziget majdnem teljes egészében a parton körbebiciklizhető, part alatt néhol 10-20 méter magasan lévő sziklák tetejét kell érteni, gyönyörű látvány.

Ahol lehet érdemes kerülni autókat, verik fel a port, és sokkal lassabban tudnak menni mint ahogy biciklivel lehet.

Tags: